Frida Kahlo

Frida Kahlo

Frida Kahlo är ett namn som idag är välbekant för de flesta, även om man inte är insatt i konst eller i Mexikos historia. Det beror på att Frida Kahlo har blivit en symbol för såväl den mexikanska kulturen och identiteten som för feminism. Hon har blivit en sådan tydlig ikon att det till och med är vanligt att se kvinnor utklädda till Kahlo på Halloween, vanligtvis med Kahlos karakteristiska tjocka ögonbryn ifyllda och stora blommor i håret.

Denna bild av Kahlo har blivit så ikonisk på grund av de många självporträtt hon målade. Självporträtten är en stor del av varför hon har kommit att ses som en feministisk symbol, då hon genom dessa skildrar sina erfarenheter som kvinna på ett kompromisslöst sätt. Kahlos konst kan klassas som surrealism, då hon blandar in magiska element i sina målningar. Andra har kallat hennes stil för magisk realism. Förutom händelser från sitt eget liv hittade Kahlo inspiration i mexikansk populärkultur och frågor kring genus, klass, etnicitet och postkolonialism.

Kahlo växte upp i utkanten av Mexiko City, i ett hus som kallas La Casa Azul (Det blå huset). Namnet är passande, då huset verkligen är målat i en uppseendeväckande nyans av blå som ger färg åt omgivningarna. Det var också i detta hus som Kahlo senare bodde med sin man, Diego Rivera. Idag är huset omvandlat till ett museum om Frida Kahlo, och om man älskar hennes konst är ett besök dit ett måste. Om du skulle behöva ta ett lån för att ha råd med resan ska du gå in på Enklare.se, där du kan jämföra olika lånevillkor för att försäkra dig om att du får de bästa förutsättningarna för lånet. Då kan du njuta av din resa utan dåligt samvete för din ekonomi.

Kahlo led av svåra smärtor under större delen av sitt liv. Hon hade sannolikt ryggmärgsbråck, och led även av att hennes ena ben var kortare än det andra, vilket var en följd av att hon drabbades av polio när hon var sex år gammal. När Kahlo var 18 år gammal var hon med om en bussolycka som fick förödande konsekvenser, då hon bröt ryggraden, nyckelbenet, bäckenet, krossade den högra foten (som också vreds ur led), vred axeln ur led och fick elva frakturer på höger ben. En ledstång genomborrade också hennes buk, vilket skadade hennes livmoder och gjorde att hon senare fick genomlida flera missfall. Hon genomgick 30 operationer under hennes levnad för att åtgärda skadorna, men fick senare i livet ändå amputera höger ben. Smärtorna från dessa skador blev hon aldrig av med, utan de återkom i intensiva perioder som kunde göra att hon blev sängliggande.

Det var under återhämtningen från olyckan som Kahlo började måla, och det var även under denna period som hon träffade konstnären Diego Rivera, som hon förälskade sig i och sedermera hade ett turbulent äktenskap med. Under hennes levnad var hon också enbart känd som ”Diego Riveras fru”, men postumt har hennes konst kommit att uppskattas för den mästerlighet den visar, och Frida Kahlo räknas nu av många som en av de främsta konstnärerna under 1900-talet.

Kahlo dog år 1954, och man vet än idag inte om hon dog av sina skador eller om hon tog självmord. Hon hade missbrukat alkohol och smärtstillande medel under flera år innan hennes död, och hon var rullstolsbunden efter att hennes ben amputerats. Kahlo blev 47 år gammal.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.