Gustav Klimt

Gustav Klimt

Gustav Klimt var en konstnär från Österrike vars tavlor är en av de främsta inom jugend och symbolism. Han levde mellan 1862 och 1918 och blev alltså 55 år. Hans mest kända tavla är ”Kyssen” från 1908 och visar hans typiska stil ”erotisk symbolism” med fokus på kvinnokroppen. Till denna tavla målade han även delvis i guld. Men det var inte alla som uppskattade hans stil under den tid han var verksam. Till universitetet i Wien målade han en takmålning som enligt många istället sågs som pornografi. Men detta hindrade inte Klimt från att fortsätta med sin stil i andra verk

Guldfasen i sin karriär

Många associerar Gustav Klimt med de stilistiska guldmålningarna såsom ”Adele Bloch-Bauer I”. Den skapades 1907 och såldes för hisnande 135 miljoner amerikanska dollar på ett aktionshus i New York år 2006. Sammanlagt har de tre senaste sålda tavlorna sålts för 327 miljoner dollar vilket gör hans tavlor till några av de mest värdefulla i världen just nu. Vill du se samtida konst istället ska du bege dig till Örebro: Columbianska konstnärer ställer ut på Open Art 2017 och har blivit ett hett evenemang som lockar många besökare. Dock finns det inget från Gustav Klimt att se där men däremot annan intressant konst från andra sidan av världen.

Drama blev till Hollywoodfilm

”Woman in Gold” från 2015 är en amerikansk-brittisk film som baseras på en sann berättelse om en judisk kvinna som flydde till USA under andra världskriget som efter kriget kämpade mot den österrikiska regeringen i nästan tio år för att få tillbaka tavlan ”Portrait of Adele Bloch-Bauer I” som hennes faster ägde. Den stals av nazisterna precis innan andra världskriget bröt ut. Efter en utdragen rättsprocess vann kvinnan mot staten Österrike och fick tillbaka tavlan. Domen kom som en chock för Österrike som såg tavlan som an nationalklenod sedan länge. Idag är tavlan såld till en privatperson som är okänd.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.