Henri Matisse

Henri Matisse

Henri Matisse var en av de främsta företrädarna för den tidiga modernismen. Han föddes år 1869 i Le Cateau-Cambrésis i Frankrike, men växte upp i ett annat franskt område, nämligen Bohain-en-Vermandois. År 1887, 18 år gammal, flyttade han till Paris, där han började studera juridik. Till en början fanns med andra ord inga planer på måleri i Matisses liv, men efter att han blivit sjuk, en sjukdom som varade under en längre period, började han måla som sysselsättning. Detta ledde till att han år 1891 började studera måleri vid Académie Julian i Paris, där hans lärare bland annat var Odilon Redon och Gustave Moreau.

Som konstnär arbetade Matisse i flera olika medier, bland annat teckning, skulptering och gravyr, men det var främst som konstnär som han skulle komma att bli känd. Han var känd för sitt sätt att använda färg, och även om hans konstverk av hans samtid kallades ”fauves”, ”vilddjur”, är han idag allmänt betraktad som en av konstnärerna som, tillsammans med Pablo Picasso och Marcel Duchamp, bidrog mest till att bestämma de revolutionära utvecklingarna av de plastiska konsterna under de första årtiondena av 1900-talet.Henri_Matisse,_1913,_photograph_by_Alvin_Langdon_Coburn

Det faktum att Matisses konstverk beskrevs som ”fauves” av den samtida konstkritikern Louis Vauxcelle ledde till att konsten som skapades av den grupp konstnärer som leddes av Matisse med ett samlat ord kom att kallas fauvism, som idag anses vara en egen konstinriktning. Innan Matisse hittade till denna egna stil var han dock starkt påverkad av konstnärer som Édouard Manet, Paul Signac och Paul Cézanne.

Matisse höll sin första separatutställning år 1904, men de verk som anses vara bland hans främsta skapade han mellan år 1906 och 1917, efter att han hade flyttat ut på den franska Rivieran, och efter att han träffat en av de andra förgrundsgestalterna inom fauvismen, André Derain.

En annan form av konst är den som uppstå i köket, där kockar (både professionella och amatörkockar) skapar konstverk i form av maträtter, av material som kryddor, grönsaker, ostar och andra råvaror. Dessa konstverk förevigas i form av recept. Om du skulle vilja ta del av andra kockars recept, för att försöka återskapa dem själv, ska du gå in på Matklubben.nu, där det finns tusentals recept.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.