Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani var en italiensk konstnär som räknas till den tidiga modernismen. Han arbetade både med skulpturer och målningar, och han blev mest känd för de porträtt och nakenporträtt han gjorde, där modellernas ansikten och kroppar var förlängda och långsmala på ett sätt som var karakteristiskt för Modigliani. Hans stil mottogs inte väl av de samtida kritikerna, men han har vunnit erkännande efter sin död.

Modigliani föddes i Livorno i Italien 1884. Under sin uppväxt hade han en nära relation med sin mor, som senare skulle hjälpa honom att följa sina konstnärsdrömmar – hon undervisade honom i hemmet tills han var 10 år gammal, och såg redan då potentialen i Modigliani, som hade ritat och målat från en tidig ålder. När han var fjorton år gammal skrev hon in honom som student hos den bästa målerimästaren i Livorno, Guglielmo Micheli. Modigliani arbetade under Micheli på hans konstskola i två år, en period som var början på hans formella utbildning till konstnär. Att de två åren mellan 1898 och 1900 hade stort inflytande på Modigliani syns tydligt i hans senare verk, som bär spår av det sena 1800-talets italienska konst.Amedeo_Modigliani_Photo

Modigliani var sjuklig redan under sin uppväxt, efter att han vid elva års ålder fick ett anfall av pleurit, lungsäcksinflammation. Några år senare led han av ett fall av tyfus, och insjuknade igen när han var 16 år gammal. Det var då som han också insjuknade i tuberkulos, en sjukdom som skulle följa honom livet igenom och ta hans liv i förtid. Efter att ha levt flera år i Paris som själva sinnebilden av en tragisk, bohemisk konstnär (då han missbrukade alkohol och droger, hade flera kärleksaffärer och levde på ett sätt som till och med var extremt för hans konstnärsvänner) insjuknade han i njurinflammation 1920. Denna sjukdom, tillsammans med hans långt gångna tuberkulos, ledde till hans bortgång samma år. Hans tragiska levnadsöde har blivit lika känt som Vincent Van Goghs, och både hans liv och hans konst har bidragit till Modiglianis arv.

Om du tycker om Modigliani och modern konst, kan ett annorlunda och intressant sätt att visa upp konsten i ditt hem vara att sätta upp den som en fototapet. Du kan beställa en mängd olika fototapeter på Photowall.se.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.