Damien Hirst

Damien Hirst

Damien Hirst föddes 1965 i Bristol, i Storbritannien. Oavsett om det är hans avsikt eller inte, så har hans verk en förmåga att provocera. Många av hans konstverk föreställer djur, till exempel hajar, kor, hönor och konstruerade ”enhörningar”, som förvaras i glastankar fyllda med formaldehyd. Ett av hans mest kända verk är ett kranium av platina som täckts med 8601 diamanter. Verket har fått titeln ”For the Love of God”, och beräknas vara värt en miljard kronor. Det såldes dock för ungefär hälften av det beloppet, 50 miljoner brittiska pund. Ett annat av hans verk var kontroversiellt på det sättet att det utmanade vad konst faktiskt kan vara. Verket var gjort av cigarettfimpar, och en städare slängde faktiskt bort det i tron att det var skräp.Damien Hirst 3

Trots det är konstsamlare och konstinvesterare villiga att betala stora summor pengar för hans konst, även när den inte består av platina och diamanter. På en auktion på det brittiska auktionshuset Sotheby’s i september 2008 såldes sammanlagt 218 av hans verk, för ett totalbelopp på 111 miljoner pund eller drygt 1,34 miljarder kronor. Det är det högsta beloppet som en enda konstnär dragit in på auktionshuset någonsin, högre än det tidigare rekordet 138,5 miljoner kronor från 1993, då 88 verk av Pablo Picasso såldes.

Med tanke på värdet på Hirsts verk är det inte svårt att förstå att de är stöldbegärliga. Kanske var det därför föga förvånande då två av hans verk stals från ett galleri i London i december 2013. Verken hette ”Pyronin Y” och ”Oleoylsarcosine”, och beräknas vara värda sammanlagt 350 000 kronor.

Hirsts senaste projekt är på betydligt större skala. Den lokala kommunledningen har sanktionerat hans plan att bygga en hel stad vid badorten Ilfracombe, som ligger i grevskapet Devon i sydvästra England. Konstverket, eller staden, ska heta ”Hirst-sur-Mer”, och kommer att bestå av 750 hus, flera affärer och en skola.

Om du själv är en konstnär som arbetar med modern konst, och behöver hjälp från ett produktionsbolag med att skapa en eventfilm eller presentationsfilm om din konst eller din utställning, kan du kontakta Crisp film.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.